Home > Članci > 12 Zanimljivih Činjenica o Uhu i Sluhu
Uho i Sluh

Proverite jeste li upoznati sa ovih 12 zanimljivih činjenica o uhu i sluhu.

1. Sluh i slušanje nisu isto! Sluh je sposobnost slušanja zvuka (čujenje), a zasniva se na sposobnosti prepoznavanja visine, jačine i smera zvuka i vremenskih razlika zvuka. Slušanje je svesno praćenje govorne poruke.

2. U uhu se nalaze celije koje su bitne za ravnotežu.

3. Kada čistimo uši, ušku ne smemo povlačiti prema gore jer tako direktno otvaramo put do bubne opne! Na taj način bubnu opnu možemo lako povrediti.

4. Ako nekoga pljusnete, postoji šansa da mu povredite bubnu opnu.

5. Kada vam se prilikom naglog penjanja „začepe“ uši, zevajte ili gutajte.

6. Intezitet buke: disanje 10 dB, zvukovi u dnevnoj sobi 20 dB, šaptanje 30 dB, tiši govor 40 dB, tiša muzika 50 dB, normalan govor 60 dB, ulični promet 70 dB, automobil u prolazu 80 dB, voz u prolazu 90 dB, masina za pisanje 100 dB, pneumatski čekić 110 dB, avion 120 dB, pucanj 130-180 dB. Prag boli nalazi se na 120 dB.

7. Staro pravilo kaže da se uho ne čisti ničim manjim od lakta pa tako ni štapićima za uši! Najbolje bi bilo uho čistiti vrhom peskira za ruke.

8. Ispitivanje sluha instrumentalnim slusalicama naziva se audiometrija.

9. Osnovni je zadatak slušnog pomagala da pojača zvuk te time značajno poboljša sposobnost slušanja i razumevanja reči i rečenica.

10. U šestom mesecu trudnoće dovršen je razvoj uha i tada dete čuje govor i pevanje.

11. Dete pamti pesme i priče još iz trećeg tromesečja trudnoće.

12. Méniéreova bolest ozbiljna je bolest karakteristična po tome što se iz punog zdravlja odjednom pojave simptomi vrtoglavice, šumova u uhu, „punoće“ u uhu i slabljenja sluha. Ne zna se šta je uzrok, a najbolje je rešenje hospitalizacija.

Članak objavljen na internet stranici studentski hr.2015. Ispravnost su potvrdili studenti fonetike sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*